בין ירידי המתמחים לשבוע הראיונות – קחו לכם רגע של השראה עם עו"ד רונה אילן
(כותבת: טלי קלדרון)
כשמציעים לי להתבונן מטלסקופ כדי לנסות לתפוס מטאורים, אני מסרבת.
אתם שואלים למה?
כי אני חושבת שהסיכוי לראות משהו באמת שווה, הוא כמו הסיכוי שלי לצאת מהאוטו ביום גשם ולא לדרוך בשלולית, כשאני לא עם מגפיים…
אבל היי, למה להיות קטני אמונה?
לפני שבוע גיליתי שלא צריך טלסקופ כדי לתפוס מטאורים, צריך פשוט להכיר אנשים מיוחדים באמצע הדרך ולקבוע איתם שיחת ZOOM אחד על אחד 😊
אני מתרגשת ומתכבדת לראיין אישה, שהיא בעצם השראה, שגרמה (אפילו) לי להאמין שאפשר באמת לאהוב את מה שאתה עושה ולהנות גם מהדרך.
קבלו במחיאות כפיים סוערות את עו"ד רונה אילן, היועצת המשפטית של חברת התוכנה הישראלית "אינקרדיבילד" (Incredibuild).
אז רונה, אחרי הספוילר שעשיתי כאן, ספרי לנו בקצרה על עצמך?
"אני רונה אילן, עורכת דין כבר 10 שנים והיועצת המשפטית של חברת 'אינקרדיבילד'.
אני אוהבת אתגרים ולפתור בעיות מסובכות וכמובן, ללמוד – וכמה שיותר, כל הזמן.
אני חובבת מושבעת של יוגה ואפילו מדריכה יוגה בזמני הפנוי".
נמסטה רונה. ספרי לנו היכן ומה למדת?
"סיימתי תואר ראשון בפסיכולוגיה באוניברסיטת בן גוריון ומיד לאחר מכן, התחלתי לעבוד ב'ידיעות אחרונות'. במסגרת העבודה שם נחשפתי לתכנים משפטיים מעניינים והחלטתי להירשם ללימודי משפטים באוניברסיטת תל אביב. במסגרת הלימודים נסעתי לסמסטר שלם בארה"ב באוניברסיטת UPENN כחלק מפרויקט של חילופי סטודנטים".
אני מתחילה לזהות קריירה בינלאומית😊. היכן התמחית?
"בתקופתי, הראיונות להתמחות התקיימו בשנה השנייה ללימודים. לא כל כך ידעתי היכן אני רוצה להתמחות אבל התראיינתי במספר משרדים. לבסוף, התחלתי את ההתמחות שלי במשרד פישר בכר חן (היום פישר- ט"ק) בצוות המיזוגים והרכישות וההייטק. במסגרת ההתמחות ליווינו תאגידים שונים- ביניהם חברות פרטיות, סטרטאפים וקרנות".
איך עברה עלייך תקופת ההתמחות?
"ההתמחות הייתה מאתגרת. הרגשתי שפתאום נזרקתי למים עמוקים של העולם האמיתי והפרקטיקה. בכל תקופת הלימודים הייתי עטופה ומוגנת ופתאום יוצאים אל העולם הגדול. זו הייתה ממש תקופה של הסתגלות".
ומה עשית אחרי ההתמחות?
"סיימתי את ההתמחות בפישר והתחלתי לעבוד כעורכת דין במשרד עורכי הדין גולדפרב. לאחר שנה שם, חזרתי לעבוד כעורכת דין במשרד פישר בו התמחתי.
לאחר כ- 3 שנים בפישר, החלטתי שאני רוצה לעבור לעבוד במחלקה המשפטית של חברת הייטק. המעבר הזה התבקש מבחינתי, כי זה מה שעשיתי לאורך כל ההתמחות שלי.
לאחר חיפושים, התחלתי לעבוד כעורכת הדין של מחלקת המרקטינג בחברת WIX והיה מרתק! זו הייתה מחלקה גדולה (מחלקת המרקטינג – ט"ק) של כ-200 עובדים, עבדתי עם אנשים מאוד מעניינים ולמדתי הרבה דברים חדשים.
ב-WIX הייתי כשלוש שנים ולאחר מכן (רגע לפני שהקורונה התחילה) החלטתי שאני רוצה לצאת לדרך עצמאית כעורכת דין, במסגרתם עבדתי כפרילנסרית של חברת LAWFLEX".
אז תחברי אותנו לכותרת – איפה נכנסים לימודי הרפואה בכל ההיסטוריה הזו?
"כשיצאתי לדרך עצמאית, לימדתי יוגה בזמני הפנוי.
בין העבודה כעורכת דין ללימודי היוגה, חשבתי שיהיה מעניין (ומשמעותי) לנסות את מזלי בלימודי רפואה (כן, כן, אני אוהבת ללמוד).
לא חששתי מהמסלול הארוך והתחלתי ללמוד ביולוגיה (כשלב מקדים ללימודי הרפואה), אך לבסוף, לא השלמתי את התואר כדי להתחיל את לימודי הרפואה"
אז ד"ר גריי לא תהיי, ובכל זאת- איך הגעת למקום שאת היום?
"אחרי שיצאתי לדרך עצמאית ועשיתי פרויקטים מאד מעניינים, עצרתי והחלטתי לחשב מסלול מחדש. רציתי להישאר עורכת דין, לעבוד בצוות, אך ידעתי שאני לא רוצה לחזור לעבודה במשרד עורכי דין.
התחלתי לעבוד בסטרטאפ קטן (50 עובדים) כיועצת המשפטית הראשונה של החברה, אך לאחר שהחברה שינתה כיוון, החלטתי לעבור לייעוץ המשפטי של החברה בה אני עובדת היום – אינקרדיבילד. גם שם הייתי היועצת המשפטית הראשונה של החברה (לפני החברה עבדה במיקור חוץ)".
אז נשמע שיש לך לא מעט ניסיון בתחומים רבים – ובכל זאת, למה דווקא משפטים?
"במסגרות שונות נחשפתי לעולמות רבים וביניהם גם עולם המשפט. הרגשתי שאני רוצה לבחור בתחום בו אוכל להגיע לרמת מקצועיות ומומחיות, שתיתן ערך מוסף ושיהיו לי את הכלים לתת פתרונות לבעיות. בנוסף, ראיתי את הפוטנציאל במקצוע ככל שאתה מתבגר וצובר ניסיון".
ואחרי שראית כמעט הכל, האם לדעתך יש שוני בעבודה בתפקיד In-house לבין עבודה כעו"ד במשרד?
"בהחלט. במשרד – כולם עורכי דין, יש סוג של הומוגניות. אם יש שאלה משפטית שלא יודעים את התשובה לה – הולכים למי שמתמחה בתחום. יש 'גב', יש תהליך חניכה וליווי.
בחברה – כשלא עובדים בצוות גדול של ייעוץ משפטי, אלא כיועץ משפטי בלעדי- הדינמיקה ושיטת העבודה אחרת. לדוגמה, אם יש סוגיה שלא מכירים או יודעים, צריך ללכת לחקור וללמוד. עבודה בייעוץ משפטי של חברה דורשת אדרנלין, דינאמיות והבנה שלא הכל יהיה 100% תמיד".
אילו פעילויות עשית במהלך הלימודים/ההתמחות שעזרו לך וקידמו אותך מקצועית?
"אני בגישה שכל מה שעשיתי לאורך כל הדרך, הובילו אותי למקום בו אני נמצאת היום.
בעיניי, אם יש כיוון שמעניין אותך, צריך למצות אותו עד הסוף – ללמוד ולעשות, להכיר אנשים ולהיות בתקשורת טובה.
הלכתי ואני עדיין הולכת להרבה כנסים, אני שומעת וובינרים בנושאים שונים שרלבנטיים לתחום שלי ואני חושבת שאני צריכה בהם חיזוק, מתחברת לקהילות וארגונים רלבנטיים לתחום שלי".
חילופי סטודנטים – ספרי לנו קצת על החוויה והאם הרגשת שתרמה לך אישית ומקצועית?
"אין בכלל ספק שהיה לי אתגר תרבותי גדול – ההתנהלות בשיעור הייתה שונה, המבחנים ואפילו הדרך בה הם קוראים פסקי דין. אבל ברגע שאתה יודע ורוצה ללמוד, לא צריכה להיות בעיה להסתדר. ראיתי עולם והייתה לי חוויה מדהימה מכל הבחינות.
היום – במבט לאחור, החוויה הזו לימדה אותי גם איך להתנהל מול גורמים אמריקאים – הן מקצועית והן תרבותית."
ברור שלא הכל ורוד. ספרי לנו על קושי שחווית ואיך הצלחת להתמודד איתו.
"היו לא מעט קשיים לאורך הקריירה, אבל לי באופן אישי תקופת ההתמחות הייתה לא פשוטה, בגלל המעבר עליו דיברתי קודם – מ'החממה' לעולם האמיתי.
כדי להתגבר על זה שאלתי את עצמי כל הזמן שאלות והתעקשתי. קמתי ועשיתי. היה לי מאד חשוב למצות את הדרך, כדי שיהיה לי טוב במקום שאני נמצאת. תמיד שאלתי את עצמי ממי אני יכולה ללמוד ומה אני יכולה לעשות כדי להשתפר, להתקדם ולהשפיע"
ספרי לנו על משהו חשוב שלמדת בדרך.
"למדתי שאנשים זה הכל. הרבה פעמים יש סיכונים בהחלטות שאני מקבלת (בין היתר מונח לא מעט כסף על הכף בכל החלטה), במיוחד כשאת עורכת דין יחידה בחברה. ולכן, עם השנים, למדתי כמה חשוב לייצר סביבי צוות של אנשים שמקבלים החלטות יחדיו בדינמיקה מעולה.
באותו הקשר, חשוב להתחבר ערכית. מנכ"לית החברה שאני עובדת בה מקדמת אג'נדות חברתיות מעניינות ואם יש לומר ייחודיות בתעשייה. נושא החינוך וקידום הנשים בהייטק הוא חלק בלתי נפרד מהיום יום באינקרדיבילד, זה בא לידי ביטוי בכמה פרוייקטים מעניינים כמו טרילוגיה של ספרי ילדים שכל מטרתם לחשוף ילדים וילדות למגוון האפשרויות וההזדמנויות שעומדות לרשותם בעולם ההייטק והטכנולוגיה (לינק להורדת הספרים בחינם) וכן, בפעילויות התנדבות ועשייה חברתית לבני נוער. בנוסף, באופן ייחודי ומעורר השראה כ-75% מהנהלת החברה הן נשים. בעיניי זה מדהים".
תני לנו טיפ לסטודנטים שטרם סגרו התמחות. מה הם צריכים לעשות כדי לייחד את עצמם?
"אם אתם יודעים איזה תחום אתם אוהבים ולאיזה כיוון תרצו ללכת, תלמדו עליו. יש הרבה מידע בחוץ. בנוסף, אני מאד ממליצה להגיע עם ברק בעיניים – אנשים רוצים לעבוד עם אנשים בעלי מוטיבציה. ותמיד לזכור- שזו אמנם נראית החלטה גורלית, אבל הכל בר תיקון".
לסיכום, ספרי לנו איך את מצליחה לשלב עבודה וחיים אישיים.
"כמו כל דבר בחיים, הכל תלוי בנו -צריך ללמוד להציב גבולות ולנהל נכון הזמן מתוך הנחה שלא מוותרים על מה שחשוב לנו בחיים.
אין ספק שצריך לבחור היכן ועם מי אתה עובד ותמיד ללכת על מקומות שיודעים לכבד אתכם ואת הזמן האישי שלכם."