נקודת המוצא של מאמר זה מתבססת על כך שחלק בלתי מבוטל מהסטודנטים מעוניינים להשתלב במשרדים הגדולים בת"א נוכח מארג של שיקולים שונים. אף על פי כן, הפרופילים של רוב המועמדים שמתמיינים למשרדים המובילים והטובים בישראל דומים למדי וייתכן שלא במקרה.
יש להניח כי כל מי שהמתמיין למשרד מוביל יעיד על חוויה בעלת מאפיינים דומים. ביום א' בשבוע הראיונות הוא נתקל בפלוני בקומה 49 בעזריאלי, כמה שעות לאחר מכן הוא ראה את אותו ברנש יוצא מחויך מראיון עם שותף ב"בית אסיה". לעיתים, הוא אף עשוי להרחיק לכת ולחשוב שאותו מועמד מנהל אחריו מעקב, שכן ראה אותו ביום אחר ברחוב צלאח אדין בירושלים. הנה אם כן, אנחנו נדרשים לשאלה מה משותף ל-2 המועמדים האלה ולעוד מאות אחרים? סביר להניח שהם עשו לא מעט במהלך שנות הלימודים בפקולטה למשפטים על מנת לקבל זימון לראיון במשרד מוביל.
הנחת המוצא היא שהמשרדים הגדולים בישראל מייצגים את הלקוחות הגדולים במשק באופן שוטף ונדרשים להביע את עמדתם ולהעניק ייעוץ בתחומים מורכבים למדי. דבר זה מצריך איתור מועמדים מובילים, בעלי יכולות אנליטיות ומחקר גבוהות על מנת שיוכלו לסייע לצוות המשפטי. מלבד זאת, חלק ניכר מהפעילות של אותם משרדי עו"ד מתנהלים בשפה האנגלית, לכן תנאי בסיסי בחלק גדול מהמחלקות דורש היכרות עם השפה האנגלית, רצוי התנסות של ממש, בין באקדמיה או מחוצה לה. לכן, רצוי מאד להשתתף בקורסים בשפה האנגלית וכל המרבה הרי זה משובח. יוער כי מעסיקים רבים מוכנים להיות גמישים ביחס שלהם לציונים ובלבד שהמועמד בקיא בשפת האנגלית.
לפיכך, סטודנט שרואה את עצמו משתלב במשרד מוביל בין מסיבות מקצועיות ובין כי הוא חושש להתמחות במשרד שנופש בגבולות ישראל ומסתפק בהזמנת פיצות במבצע 1+1, נדרש לחשוב כיצד הוא הופך את קורות החיים לסיגנל חזק במיוחד.
נוכח האמור, אכתוב בקצרה אלו פעילויות נחוצות לקידום קורות החיים שלכם:
- השתתפות בכתב עת – דבר זה יש בו להעיד על ניסיון במחקר משפטי וכתיבה משפטית. התנסות זו תאפשר לכם להכיר את הסגל האקדמי בפקולטה שלכם. יתירה מכך, אף סביר מאד שהמרצים יציידו אתכם במכתב המלצה, בין אם תרצו או לא.
- לימודים בחו"ל – במידת האפשר, סמסטר בפקולטה מובילה בחו"ל עשוי להעניק לכם חוויה ייחודית אך בעיקר תאפשר לכם להתמודד לאורך זמן עם קשיי השפה האנגלית ובייחוד אנגלית משפטית. רצוי לנסוע לפרק זמן ממושך ולא במסגרת קורס קיץ בחו"ל (אלא אם כן אתם סבורים כי צילומים ממסעדה מקומית יסייעו לכם במציאת התמחות).
- השתתפות בקורסים מסחריים – המשרדים הגדולים עוסקים במגוון רחב של תחומים שקשורים לתחום המסחרי. קורסים בדיני חוזים, קניין ונזיקין אומנם יקנו לכם הבנה משפטית בסיסית אך הם לא ישמשו אתכם בהכרח במשך תקופת ההתמחות. לכן, רצוי מאד להשתתף במספר קורסים כגון: דיני ניירות ערך, הגבלים עסקיים, חדלות פירעון, מיזוגים ורכישות על מנת להכיר קצת יותר את הסוגיות המשפטיות איתן תתמודדו בהמשך דרככם. יוער כי מצופה ממכם לדבר על סוגיות מסחריות בראיון להתמחות ולהפגין ידע בתחומים אלה. השותף יתרשם יותר אם תדברו על אלוביץ' והתספורות בבורסה במקום שתדברו על סמכות המשטרה לבצע בדיקות חוקן במקרה של מעצר חשודים. יוער כי חלק גדול מהקורסים מועברים ע"י עורכי דין שמגיעים מהפרקטיקה והינם בעלי מומחיות בתחום. זוהי הזדמנות ייחודית לרקום קשרים, שכן רבים מן המרצים הינם שותפים במשרדים הגדולים ופועלים לאיתור מתמחים פוטנציאליים.
- השתתפות במשפט מבוים – השתתפות במשפט מבוים מאפשרת לכם באופן אינטנסיבי להביא את היצירתיות המשפטית שלכם לידי ביטוי. הנכם נדרשים לבטא יכולות גבוהות בכתב ובעל פה, להציג את עמדתכם בפני פאנל של שופטים, חלקם שותפים במשרדי עורכי דין וחלקם היו שופטים בבית המשפט העליון. חוויה זו לא רק מעצימה ברמה האישית, היא בעיקר מציידת אתכם יכולות שלא תוכלו לקבל בשום מסגרת אחרת.
- ציונים – גיליון ציונים עם ממוצע מעל 85 לרוב הכרחי על מנת לפתוח דלתות. לעיתים זהו סף הכניסה לקבלת זימון לראיון. יחד עם זאת, זה לא העיקר. התמקדות בבניית פרופיל נלווה בהכרח מעיד על כך שיש לכם ערך מוסף ועניין אמיתי בתחום המשפט.
לסיום, חשוב לנצל את כל שנות הלימודים שלכם בפקולטה למשפטים ואט אט לבנות את הפרופיל שלכם. תזכרו, ככל שהקורס או הפרויקט בו אתם מעוניינים להשתתף ייחודי יותר סביר להניח שאתם במקום הנכון. המשרדים הגדולים לא מחפשים מועמדים ממוצעים, הם מחפשים הרבה מעבר. סביר להניח כי מי שהסתפק בהשתתפות בקליניקה חברתית מבלי להשתלב בפרויקטים נוספים, יתקשה שנתיים לאחר מכן ללגום וויסקי לאות ניצחון, לאחר שהצוות שלו הדף תביעה נזיקית כנגד תאגיד ענק.