לקבלת עדכונים מלאו את המייל שלכם:

    סגור
    סטודנטים למשפטים

    סטודנטים למשפטים? הגיע הזמן להתחיל לחשוב על פיתוח הקריירה

    אור בריגה
    04.11.2017 זמן קריאה: 8 דקות

    "מבוא לקריירה משפטית הינו קורס חובה בן 4 נ"ז במסגרתו ייחשפו הסטודנטים לאפשרויות התעסוקה המשפטיות והאחרות העומדות בפניהם במהלך ולאחר התואר", נכתב באף סילבוס, באף פקולטה למשפטים, אף פעם…

    אכן, אוניברסיטאות ומכללות מסוימות מקיימות סדנאות והרצאות העוסקות בנושא ההתמחות המשפטית, אך אלו בדרך כלל צרות מכדי להכיל את הדילמות הקשות באמת איתן מתמודדים סטודנטים למשפטים.

    האם לעבוד במהלך התואר, או להתמקד בלימודים? אילו אפשרויות תעסוקה עומדות בפניי? וכיצד נראה השוק המשפטי אליו אצטרף עם סיום התואר? בשאלות אלו ואחרות ננסה לדון בפוסט זה.

    "מדוע עליי לעסוק בקריירה שלי" ישאל הסטודנט, "ולא להקדיש זמן ללימודים כעדיפות ראשונה"? ובכן, בעולם אידיאלי ייתכן וכך היה הדבר.

    ואולם, כשעסקינן בשוק המשפטי הצפוף ביותר בעולם, עם למעלה מ-60,000 עורכי דין מוסמכים,  נראה כי אין מנוס לסטודנטים של היום משאילת שאלות בנושא קריירה ותעסוקה, וקבלת החלטות מושכלות בהתאם.

    ציונים זה לא הכול

    למבקשי הקריירה המשפטית, ציונים היו ונותרו הפרמטר הבולט ביותר בכרטיס הביקור הסטודנטיאלי. בעולם תחרותי כמו עולם המשפט, ממוצע הציונים משמש לעריכת סינון ראשוני בין הטובים לטובים פחות, ועשוי לעשות את ההבדל בין קבלה להתמחות לדחייה מנומסת.

    הערות לסדר:

    • ישנו הבדל משמעותי בין ממוצע 80 לממוצע 85, או בין 85 ל-90. אך למטה מכך, להבדלים של 2-3 נקודות, ולעתים אף 4, תהיה משמעות מינורית, אם בכלל.
    • לא פחות חשוב מציונים, נמצא נושא "מיתוג הציונים". שאפו ככל האפשר להשיג או לשמר סמלי סטאטוס המרמזים על הצטיינות – "מלגת הצטיינות", "הצטיינות דיקן", "קליניקה למצטיינים" וכדומה.
    • ציונים זה לא הכל. לכשתעברו את רף הציונים ותגיעו לראיון, יתעניינו המראיינים לגבי הפעילות החוץ-אקדמית שלכם: מה עשיתם כשלא ישבתם בהרצאות ופתרתם מבחנים? האם צברתם ניסיון תעסוקתי? התנדבתם למען הקהילה? צברתם ידע משפטי ייחודי?

    עבודה – ה-X פקטור הסטודנטיאלי

    אולי השאלה  הקשה ביותר לסטודנט היא האם לעבוד בזמן התואר, ובעיקר – במה. מחד, עבודה לא תובענית, או ויתור כללי על עבודה, יעמידו לרשות הסטודנט זמן פנוי רב יותר כדי להשקיע בלימודים ולשפר ציונים, לעתים עד כדי הצטיינות.

    מאידך, ברוב המקרים עבודה סטודנטיאלית היא ממילא מחויבת המציאות כצורך כלכלי – נכון לשנת 2015 81% מן הסטודנטים עובדים (לרוב בתפקידים שירותיים, ברמן, מלצר וכו') – ולעתים אף עשויה לשנות את מסלולו התעסוקתי של סטודנט, עד כדי שינוי מסלול חייו.

    הערות לסדר:

    • עבודה משמעותית עשוי להקנות יתרון משמעותי בקבלה להתמחות, ככל שיש קשר בין השניים. לשואפים להתמחות בתחום הייטק מומלץ לחפש עבודה סטודנטיאלית בסטארט-אפ; לחולמים על קריירה בליטיגציה כדאי למצוא משרה חלקית במערכת בתי המשפט; וכן הלאה.
    • לסטודנטים שאינם מעוניינים בהכרח בקריירה משפטית, עבודה סטודנטיאלית משמעותית היא משהו שלא תרצו לפספס. בחינת כיווני קריירה אלטרנטיביים בשלב מוקדם עדיפה עשרות מונים על פני "בריחה" מהתחום המשפטי אחרי ביצוע ההתמחות, כשאין באמתחתכם תכנית או כישורים התומכים בכך.

    המלצת הבית

    לסטודנטים למשפטים כדאי לבחון את השוק באופן מתמיד, ולהיות עם האצבע על הדופק בנוגע למשרות ועבודות אפשריות העשויות לעניין אתכם. מומלץ במיוחד להתעדכן בקבוצות פייסבוק אקסקלוסיביות לעניין, בהכוון התעסוקתי של מוסד הלימודים, ולשאול ולהתעניין במשרות מפה לאוזן מול חברים ומכרים.

    קצת על טרום התמחות…

    אחד המסלולים העומדים לרשות הסטודנט לקידום קריירה משפטית הוא טרום התמחות. מדובר במשרה האורכת בדרך כלל בין שנה לשנתיים ובמסגרתה הסטודנט משתלב במשרד עורכי דין, ומבצע עבודה הנעה על הספקטרום שבין אדמיניסטרציה לבין עבודה משפטית טהורה. האם משרה זו מתאימה לך? מומלץ לשקול זאת בכובד ראש.

    מחד, לטרום התמחות יתרונות בלתי מבוטלים

    • רכישת ניסיון והבנה משפטית שאינם נרכשים במהלך התואר.
    • סיוע בקבלה עתידית להתמחות באותו המשרד, וייתכן גם במשרדים מתחרים העוסקים בתחום.
    • רכישת היכרות בלתי-אמצעית עם תחום עריכת הדין, וגיבוש דעה אישית על המקצוע ומידת ההתאמה/הרצון לעסוק בו.

    עם זאת, במציאות לא הכול וורוד

    • השכר ברוב המשרדים הינו נמוך יחסית, עד כדי שכר מינימום בחלק מן המקרים
    • טרום התמחות ממלאת את חיי הסטודנט בעבודה משפטית, מלימודיו ועד עבודתו, עד כדי יצירת שחיקה. כניסה להתמחות, המאתגרת בפני עצמה, לאחר תקופה ארוכה כטרום מתמחה, איננו דבר פשוט.
    • במקרים מסוימים, חלק מן המשרדים רוצים "לעצב" את המתמחים שלהם ולכן עלולים לגלות התנגדות מסוימת לסטודנט אשר "גדל" במשרד אחר.

    לסיכום, נדמה כי אין חולק שתואר במשפטים בשנת 2018 מקנה השכלה חשובה, כישורי חשיבה ואף מבוא לקריירה בעיסוק משמעותי.

    עם זאת, בשוק משפטי תחרותי מאי פעם, בו קבלת עבודה איננה דבר מובן מאליו, עבודה סטודנטיאלית הופכת אט אט מצורך כלכלי פרוזאי לווקטור חשוב בקריירה העתידית. בהצלחה!

    חברת קידום אתרים באינטרנט חברת קידום אתרים