השאלה הנפוצה ביותר, ואולי המורכבת ביותר בהליך בחירת ההתמחות היא איך מתחילים. לצערנו, אין תשובה אחת שתתאים לכולם. אבל! רגע לפני שאתם סוגרים את הלפטופ בבהלה ועוברים ללימודי היסטוריה, יש לנו כמה נקודות שבהחלט יכולות לעזור לכם לקבל כיוון.
התחילו בכיוון כללי: עולם המשפט הישראלי מורכב משתי נישות מרכזיות: התמחות במגזר הציבורי והתמחות במגזר הפרטי, כאשר ההבדלים בין הנישות הללו משמעותי מאוד אך זהו נושא לפוסט אחר (ראו לדוגמא, חלק מיתרונות ההתמחות במגזר הציבורי, וכן חלק מיתרונות ההתמחות במגזר הפרטי). לאחר שהחלטתם מהו הכיוון שיותר מתאים לכם כל שנותר הוא להבין איזה תחום מעניין אתכם – ויש הרבה כאלה (לרשימה הכמעט המלאה). מניסיוננו, כל אחד מוצא את הכיוון המתאים ביותר עבורו.
הגודל לא קובע: הגודל כן קובע, פשוט לא כשזה מגיע למציאת ההתמחות. ישנם משרדי עורכי דין קטנים ומצוינים המטפלים בתיקים הגדולים ביותר במדינה (וינרוט ושות', הירש-פאלק ושות' ועוד). היות והשוק הישראלי מאד מוכוון תחומי התמחות, לעיתים קרובות המשרדים הקטנים מתחרים בהצלחה יתרה אל מול משרדי הענק.
מחקר נכון הוא המפתח להצלחה: בשלב זה אין נכון או לא נכון, ואנו ממליצים להתחיל בקריאה מעמיקה באינטרנט אודות המשרד שמעניין אתכם, לחפש תיקים בהם המשרד טיפל, תתי תחומים בהם הוא מתמחה וכו'. לאחר הבדיקה באינטרנט, אנו ממליצים לדבר עם מתמחה במשרד. אנו חיים בישראל, וביניכם לבין מתמחה במשרד מפריד לכל היותר רק אדם אחד ו/או קליק בפייסבוק. שאלו אותו את השאלות החשובות באמת: כיצד נראה יום שלו במשרד, מה היחס כלפי המתמחים במשרד, מה הצבע האהוב עליו, שעות עבודה וכל שאלה שנראית לכם רלוונטית.
הישארו "על זה" לאורך כל הדרך: הליך מציאת ההתמחות אינו פשוט ולפעמים לוקח זמן רב. המון טלפונים, הגעה למשרדים עצמם ועוד הליכים מרגיזים. ההמלצה שלנו היא להישאר "על זה" ולהציק למשרדים. לא קיבלתם זימון למשרד בו אתם רוצים להתמחות? תתקשרו שוב, תשלחו קורות חיים בשנית, תוודאו שהמשרד יודע שאתם רוצים להתמחות אצלו. עם זאת, חשוב לזכור – יש לשמור על גבולות הטעם הטוב, ישנו קו דק בין "מועמד מציק" ל"מועמד דוחף". הישארו תמיד בצד של "מועמד דוחף".
"אל תשימו את כל הביצים בסל אחד": חשוב שלא תגיעו למצב שבו אתם 'מאוהבים' במשרד או מקום התמחות ספציפי, וממקדים בו מאה אחוז מהמאמצים שלכם. המלצתנו היא להכין פלאן בי, ולבחור שניים-שלושה מקומות התמחות שעולים בקנה אחד עם שאיפותיכם המקצועיות. כך תוכלו להיות ערוכים לכל מצב, גם אם תאלצו לשנות תכניות.
התקופה שלמעשה מתחילה לה ממש בימים אלה ומסתיימת סובב סוף מרץ, מאופיינת בהרבה חוסר וודאות. עם זאת, בהחלט אפשר להפוך אותה למלמדת ומועילה, אם מתנהלים במהלכה בצורה מודעת. וזה באמת לא מסובך. רשימת הטיפים הזו היא בהחלט התחלה טובה להתמצאות בין כל העצים שביער. בהצלחה!