בקרוב מאוד כולנו נצפה ברשתות החברתיות בעשרות תמונות של מכרים וחברים, שצולמו במהלך טקס קבלת הלייקים המסורתי שנערך פעמיים בשנה בבנייני האומה, ובשמו הרשמי "טקס הסמכת עורכי דין".
נוכח הפרצופים המחייכים, ההורים הגאים ומספר שותפים שנשמו לרווחה לאחר שעובדיהם צלחו את בחינות הלשכה, יש להידרש לשאלת העתיד התעסוקתי שממתין למאות ולאלפי עורכי הדין הצעירים, מלבד האפשרות להוסיף לפרופיל הפייסבוק את התואר "עורך דין". שאלה זו מתחדדת שעה שרבים מהמעסיקים בוחרים מיוזמתם שלא להמשיך את העסקתם של המתמחים, בין משיקולים של תקציב, בעיות לוגיסטיקה או בשל החלטה אסטרטגית מכוונת שנועדה לקלוט עורכי דין שהתמחו במשרדים המובילים בתל אביב ובעלי יכולת לתרום למיתוג המשרד (כידוע משרדים בינונים וקטנים לעיתים מתהדרים באתר הפירמה ברזומה של עורכי הדין ודואגים לציין את מקום ההתמחות של עורך הדין לצד היותו מגשר ובוגר קליניקה ייחודית).
נוסף על האמור לעיל, רבים מודעים להצפה של עורכי דין חדשים בשוק עריכת הדין. חלק חוו את ההליך בהליכי המיון להתמחות, ומועמדים שהיו נחשקים בהליך ההתמחות השכילו להבין שהתמחות במשרד גדול לא תמיד מאפשר הליך קבלה מהיר וקל במשרד מוביל אחר. קביעה זו נובעת במידה רבה בהתבסס על הנטייה של המשרדים המובילים להשאיר את המתמחים במשרד ולהימנע מגיוס של עורכי דין ממשרדים אחרים ואף מרצון "להעניש" מועמדים שדחו את ההצעה להתמחות אצלם, לחילופין העדפתם לקלוט מועמדים שצברו ניסיון ייחודי בסקטור הציבורי או בעבודה במשרדים זרים בחו"ל. יחד עם זאת, חשוב להבהיר ש"השוק" תמיד מוכן וערוך לקלוט מועמדים שסיימו את בחינות הלשכה וזאת כתוצאה ממחסור בכוח אדם וגידול בהיקף העבודה.
הנה אם כן, רבים חוששים מאבטלה ממושכת ולעיתים ממהרים להתראיין במשרדים שאינם מתאימים להם מבחינת עיסוק ופרופיל (לא פייסבוק). בעקבות זאת, ראוי להקדיש זמן ולבחון איזו משרה תואמת את יכולתכם לאור הניסיון שצברתם בהתמחות, בהתאם לשאיפות שלכם. יש לבחון האם ברמה המקצועית מקום העבודה רלוונטי ובנוסף האם ברמה האישית מקום העבודה הוא כזה שמתאים לאופי שלכם.
יש להניח שמועמד שהתמחה במגה משרד ועבד שעות עבודה ארוכות ומייגעות ראה את החיים במשרדים כפי שהם משתקפים באמת ולא באופן בו הם הוצגו לפניו כמועמד להתמחות. עורך דין צעיר יתרשם פחות מימי כיף מחלקתיים ונוכחותם של בלונים במשרד לצד קלסרים שחורים. בזמן קצר הוא גם יבין שהפיצות שהוזמנו למשרד היו חלק ממבצע 1+1. אם כן, עורך הדין הצעיר שלנו מעוניין לפתח קריירה במקום איכותי ומעדיף לעשות זאת במקום שימנע את שחיקתו, לצד אפשרות לנהל חיים מחוץ למשרד (אין הכוונה בהכרח למשרד "צעיר, מאתגר ודינאמי").
על כן, בדומה לבחינת מקום התמחות, על עורך דין בן יומו לראות האם המשרד אליו הוא מתמיין עוסק בתחומים שהתנסה בהם בתקופת ההתמחות. במידה והתשובה לכך שלילית, המועמד יתקשה להתקבל למשרד מאחר ואין לו את הניסיון הדרוש. ואמנם, רבים ממשרדים עורכי הדין הבינוניים והקטנים מעוניינים לקלוט עורכי דין שהתמחו במגה המשרדים אף אם אין להם ניסיון מתאים. מועמד שעסק במשפט מסחרי ובהגבלים עסקיים יתקשה לשרוד לאורך זמן במשרד שמתמחה בדיני נזיקין או עבודה. כתוצאה מכך, הוא עשוי לעזוב לאחר תקופה של מספר חודשים ומעמדו כעורך דין בעל ניסיון במשפט מסחרי ייפגע לאור היעדר הניסיון מספיק וחוסר הקוהרנטיות ברזומה.
יתירה מכך, מעבר לסביבת עבודה שונה עשוי להתברר כבעייתי עבור מועמדים מסוימים, שכן ייתכן שמועמד שסיים התמחות במשרד גדול לעיתים יתקשה למצוא את עצמו במשרד קטן עד בינוני, בין היתר מאחר והזרקורים יהיו מופנים אליו והוא יהיה נתון לבקרה תמידית (המזכירה רושמת את זמן ההגעה והיציאה שלו מהמשרד לדוגמא), דבר שיכול לפגוע במרחב האישי שלו. עוד, ייתכן שרמת העבודה במקום ההתמחות הייתה גבוהה יותר בהשוואה למקום אליו הוא מתמיין, דבר שעשוי להסב לו מורת רוח ותסכול עד שהוא יעדיף לעזוב מיוזמתו את המשרד. בהקשר זה ידידי היה נוהג לומר "שיש הבדל בין לייצג את אי.די.בי חברה לביטוח לבין לייצג בתביעה שכנים מעיירות פיתוח".
לפיכך, על עורך דין להימנע בהכרח מלקיחת החלטות חפוזות. מוטב שימתין מספר שבועות ואף חודשים ספורים עד שימצא את המקום שיתאים לו, שכן סביר והחלטה לחוצה תוביל גם לעזיבה מהירה, דבר שיפגע בסיכוייו של עורך הדין הצעיר לחזור לסביבת עבודה מוכרת ומתאימה. בזמנים של חוסר וודאות, רצוי במידה רבה לחתור לעבוד בתחום בו עסקתם וזאת במטרה לפתח כישורים נוספים, כך שביום מן הימים תהפכו לאטרקטיביים ובשלים יותר בשוק.
לסיום, חשוב להבהיר שחרף גל העזיבות של עורכי דין הצעירים ומודעתם הרבה של השותפים למגמה זו, משרדי עורכי הדין אינם מגלים סובלנות רבה כלפי עורכי דין צעירים שעזבו מספר מקומות עבודה בזמן קצר. עורכי הדין הצעירים עשויים להצטייר כמפונקים, כחסרי רצון ומוטיבציה להתפתח. אף על פי כן, עורכי דין בעלי ותק של שנתיים עד ארבע נהנים מתדמית חיובית, רבים הופכים לאטרקטיביים מאד בשוק ונהנים מתנאי העסקה טובים וזאת בעיקר מאחר והם צברו ניסיון משמעותי והתפתחו במקום עבודה מסוים למרות כל הקשיים הנלווים.