כשמתחילים את לימודי המשפטים, ובעיקר ככל שמתקרבים לתקופת הראיונות להתמחות, עולות שאלות רבות להמשך הדרך – מה אני מחפש מההתמחות עצמה? איזה תחום מעניין אותי? איך נראה עולם המשפט בפרקטיקה? וגם אם אני כבר, יודע פחות או יותר, את התשובות – מה עליי לעשות כדי להגיע למקום שאני רוצה? אלה רק דוגמאות מעטות. אחת הדרכים לגלות את התשובות לשאלות אלו, או לכל הפחות להתחיל לקבל מושג לגביהן, היא על-ידי התנסות בשטח – כלומר להיכנס למשרד עורכי דין, ולהתחיל לראות איך דברים באמת מתנהלים.
שאלת טרום ההתמחות היא שאלה שעולה אצל הרבה סטודנטים למשפטים, בעיקר לקראת תחילת הראיונות להתמחות וההתמחות עצמה. כותב שורות אלו, לפני מספר שנים, החליט לעשות את הצעד ולצלול לעולם הפרקטיקה במשרד מוביל. אך האם זה כדאי? זו השאלה שלשמה התכנסנו. אז אם את או אתה סטודנטים למשפטים, כדאי לכם להמשיך לקרוא.
אז למה לי כל הבלגאן הזה?
ישנן הרבה סיבות להיכנס למערבולת הזו של טרום ההתמחות. קודם כל, ניסיון. אם אתם מתכננים להגיע לראיונות ההתמחות בפוזיציה הטובה ביותר, יש להניח שכל מי ששוקע בעולם הזה יגיד לכם שקורות החיים שלכם הם כרטיס הכניסה שלכם למשרדים המובילים. הניסיון "לייפות" את קורות החיים באמצעות עבר צבאי, התנדבויות ושאר ירקות הוא טוב ונכון, אך כפי שנאמר "אין חכם כבעל ניסיון". השורה בקורות החיים שאומרת "ראיתי, ניסיתי, אני יודע…" היא שורה חשובה מאין כמוה. המעסיק העתידי שלכם ידע שהוא מקבל פרי בשל יותר ובכך פתחתם לכם דלת אחת או שתיים.
שנית, ולא פחות חשוב (אם לא יותר) הוא ידע. במהלך העבודה במשרד עורכי דין אתם תזכו בחשיפה לעולם אחר מהעולם אליו תיחשפו בלימודים. עם כל הכבוד לקריאה חוזרת ונשנית של פס"ד בנק המזרחי, כשנכנסים לעובי הקורה ורואים כיצד מערכת המשפט פועלת מבפנים, מבינים שיש עוד הרבה ידע שלא קיים באקדמיה ושזו לא יכולה להגיע אליו. אותו ידע מסייע גם בלימודים עצמם. תארו לכם כמה יותר פשוט ללמוד למבחן בסד"א אחרי שיצא לכם לראות כתבי טענות, לכתוב בקשות ואולי גם להיות נוכח בדיון. אין ספק שנקודת הפתיחה שלכם, לצד חברכם לספסל הלימודים, שונה ב-180 מעלות.
לבסוף, ולא פחות חשוב (אולי אפילו הכי חשוב) קשרים. טרום ההתמחות פותחת דלת אחת מאוד חשובה – אפשרות להישאר במשרד בו אתם עובדים. משרדי עורכי דין רבים יעדיפו להעסיק מתמחה שכבר מכיר את המשרד, שוחה בחומר ומתחבר עם האנשים. אם אתם יודעים איזה תחום קורץ לכם ולאן אתם שואפים, טרום ההתמחות עשוי להוות פלטפורמה נהדרת להראות את עצמכם ולהתברג למשרד בו אתם מעוניינים להימצא ביום תחילת ההתמחות. אמנם, שום דבר לא מובטח, אך בוודאי שהעבודה מקנה יתרון ענק לצד ה"מתחרים".
אז בעצם, למה לא?
עם כל היתרונות, לא הכל ורוד, ובכל זאת קיימים שני גורמים עיקריים שעשויים להטיל צל על היתרונות. קודם כל, שחיקה. נכנסתם למשרד, התחלתם לעבוד, כל בקשה לארכה נראית לכם מרגשת ומחדשת. עברה שנה, עוד בקשה לארכה, מרגש? כבר פחות. הבעיה בטרום התמחות היא שאתם מוגבלים, קשה מאוד להתפתח במשרד בזמן שהראש נמצא גם בלימודים. שילוב של הדברים האלה מביא הרבה פעמים למצב שביום הכניסה להתמחות אתם מרגישים מעין מיצוי. חסרון זה צריך להדהד בראש למי שאינו בטוח שהוא מוכן ב-100% להיכנס לתוך העולם.
חסרון שני גדול הוא "ג'אגלינג". אמנם לא מעט סטודנטים עובדים בעבודות שונות, מלצרים, ברמנים, שירות לקוחות, מכירות וכו', אך עבודה במשרד עורכי-דין היא שונה מאוד. האינטנסיביות גבוהה, הלחץ גבוה, יש עבודה בתאגידים לשבוע הבא ובואו לא נשכח שצריך להגיש סמינריון אחרי פסח. היתרונות בטרום ההתמחות אמנם גדולים אך אל לנו לשכוח שבסופו של יום, צריך לסיים את התואר מתישהו. הצורך הזה לחיות בשני עולמות קשה ומקשה. לכן כדי להיכנס לעולם הזה צריך לבוא מוכן וצריך לדעת שלעיתים יהיה צורך להקריב דברים מסוימים, בין אם בעבודה ובין אם בלימודים.
לא פחות חשוב – מתי כדאי להתחיל?
כאן צריך לקחת שני דברים שדיברתי עליהם בחשבון, שחיקה וניסיון. צריך לדאוג מצד אחד לא להתחיל מוקדם מידי. להתחיל טרום התמחות בשנה א' בוודאי ובוודאי תביא לתוצאה של עייפות החומר בשלב מוקדם. מצד שני, נראה שזה יהיה רק נכון להתחיל את טרום ההתמחות לפני שלב הראיונות להתמחות כדי שהניסיון, הידע והקשרים יהיו בעלי משמעות כלשהי. מסקנה? ככל הנראה הזמן האידיאלי יהיה בסוף שנה ב' או תחילת שנה ג' ללימודים.
שורה תחתונה – כן או לא?
אם הגעתם עד פה בוודאי אתם רוצים לדעת מה כדאי בסופו של יום? אז כמו משפטן טוב, אני אענה את התשובה המתבקשת – אין תשובה אחת מובהקת. כדי להחליט אם לצלול לעולם הזה יש צורך לבחון את מכלול השיקולים אותם הצגתי תוך הבנה ברורה שקל זה לא יהיה. אם אתם מוכנים לעשות הכל למען המטרה הגדולה, אם אתם רוצים לקפוץ למים עמוקים, אם בא לכם לבדוק כבר עכשיו מה אתם שווים, לכו על זה. מצד שני, אם אתם מרגישים שלא תוכלו לתת את כל כולכם, כפי שהייתם רוצים וכפי שאתם יכולים – אולי יהיה כדאי לוותר על הרעיון. גם אסור לשכוח כי אין זו הדרך היחידה להכיר את עולם הפרקטיקה – אפשר לפנות לפרקטיקום, קליניקות משפטיות וכדומה.
עבורי, אוכל לומר כי טרום ההתמחות היה בהחלט חוויה, יתרון ובעיקר מעניין. טבילת האש הזו תקנה לכם המון ותשאב מכם המון. אך כפי שאמרו כבר: "there is nothing to fear but fear itself".
הכותב הינו מתמחה במשרד עורכי דין רובין-שמואלביץ', המתמחה בדיני עבודה.