בא לכם להתגורר בבית מלון בקופנגן עם יד אחת מציירת בשמיים והרגל מונחת על ענן? אז עו"ד טל פרייליך לא רחוק משם. בימים אלו טל מתגורר בבנגקוק שבתאילנד, ועובד בתור עו"ד במחלקת ה- compliance (ציות) של חברת Agoda.
נדיר לשמוע על עורכי דין ישראלים שקמים ועוזבים למזרח הרחוק, בניגוד לשלל הישראלים שעוזבים לארה"ב ואירופה, ולכן סיפורו של עו"ד טל פרייליך מרתק במיוחד!
טל – במקור מנס ציונה (אף אחד לא מושלם), ובוגר המרכז הבינתחומי, העביר את שירותו הצבאי ביחידת 8200 ועבד במשך 7 שנים במחלקת הcompliance של חברת טבע (Teva).
לפני כשנה, החליט טל יחד עם משפחתו לעזוב את ישראל לטובת הזדמנות עבודה בבנגקוק ומתגורר שם כיום. ישבנו עם טל לריאיון בזום, וגילינו זווית שונה, אחרת מעט בתחום עריכת הדין, וכמובן – למדנו גם על כל הטוב שיש לעיר בנגקוק ותאילנד בכלל להציע.
מה התווה את בחירת הקריירה שלך ואיך הוא הוביל אותך לבנגקוק?
אני חושב שידעתי עוד בלימודי המשפטים שאני לא אלך במסלול עריכת הדין הקלאסי. לאחר השירות הצבאי נרשמתי ללימודים במרכז הבינתחומי לתואר כפול במשפטים וממשל, ובאופן אישי לא ממש אהבתי או התחברתי ללימודי משפטים.
נורא נהניתי מלימודי הממשל ומחוויית הלמידה בבינתחומי, אבל לימודי המשפטים פחות ריתקו אותי, ואני חושב שזה מסביר את העובדה שלא המשכתי במסלול של העו"ד הקלאסי, אלא הלכתי להתעסק בתחום ה- compliance .
סיימתי את הלימודים ב-2011 והמשכתי להתמחות בפרקליטות האזרחית תחת עו"ד אורית וינשטיין שהיום שופטת בבית משפט המחוזי. אפשר להגיד שאם בלימודים לא אהבתי משפטים, עו"ד וינשטיין הצליחה לשנות את ההרגשה שלי לגבי המקצוע. למדתי המון בהתמחות, וזה בהחלט תרם לבחירת מסלול הקריירה שלי בהמשך.
לאחר שסיימתי את ההתמחות התחלתי בחיפושי עבודה ונתקלתי במודעה של חברת טבע שגייסה compliance officer . למען האמת, לא היה לי מושג מה זה בעצם compliance, אבל בגלל שמדובר בחברת 'טבע' – כמובן שהגשתי מועמדות.
כך בעצם הגעתי לעבוד במחלקת ה compliance של טבע שממש קמה עם הצטרפותי. מחלקת ה compliance הייתה בין הראשונות מסוגה בארץ, והיה לי את המזל לעבוד עם עו"ד טלי גיא, בין עורכות הדין הראשונות בארץ לעסוק בתחום זה – וכיום נחשבת בין המומחיות בתחום בישראל. אם לא הייתי פוגש את עו"ד גיא, סביר להניח שלא הייתי בכלל בתחום המשפטי היום.
שינוי בחיים – כאן ועכשיו
המשכתי לעבוד בחברת טבע במשך 7 שנים, כאשר כל העבודה שם מתבצעת באנגלית וצברתי הרבה ניסיון בתחום, אבל אחרי תקופה כ"כ ארוכה, הרגשתי שאני חייב לעשות איזשהו שינוי בחיים.
חבר טוב שלי מהצבא שלח לי הודעה בלינקדין ושאל אותי האם הייתי מעוניין לעבור לגור בבנגקוק, כך שהתמזל מזלי והשינוי שחיפשתי כבר הצליח למצוא אותי. זה היה הזוי לחלוטין, גם אם חשבתי לעשות רילוקיישן לחו"ל, לא הייתי חושב להגיע לתאילנד, אבל הנה הדברים קרו, והגעתי לבנגקוק בנובמבר 2019.
אז מה זה בדיוק Compliance ובמה זה שונה מעבודת עריכת דין קלאסית?
ההבדל בין עורכי דין קלאסיים לקציני ציות גדול. בניגוד לעורכי דין שתפקידם מתן ייעוץ משפטי על החוק ובהתאם לחוק, קציני ציות מפתחים בקרות, מדיניות ונהלים עבור גורמים בארגון על מנת להבטיח שמירה על החוק ופעילות תקינה של החברה. חלק מתפקידה של מחלקת הציות הוא הגדרת התרבות האתית של החברה ומנגנונים לשמירתה.
אני מתעסק ב- Ethical Compliance, שזה למעשה בנייה ושמירה על הקוד האתי של החברה. במסגרת תפקידי אני נדרש להתמצא בדין למניעת שחיתות בכמה תחומי שיפוט, לרבות תאילנד, סינגפור, מלזיה אוסטרליה ועוד, כאשר רוב העבודה הוא סביב חוק ה FCPA (ראשי תיבות של Foreign Corrupt Practices Act), חוק למניעת שחיתות ומתן שוחד.
תמיד חלמת לעבוד בחו"ל?
כן, לאחר שנכנסתי לתחום ה- compliance ידעתי שאני אגיע לחו"ל, רק לא דמיינתי שאגיע לתאילנד. תחום ה compliance דיי צר בישראל, ההיצע מאוד נמוך ואין הרבה חברות שמעסיקות עורכי דין בתחום.
הבנתי שאם אני רוצה להגיע למקומות שאני רוצה להגיע אליהם מבחינת קריירה, אני חייב לשאוף לחו"ל. לא היה לי מושג שתאילנד תהיה בכלל אופציה – כיוונתי לארה"ב ואירופה, אבל הנה מצאתי חברה בינלאומית בתאילנד, ועובדים בה אפילו כמה ישראלים.
איך היה המעבר מבחינת הסתגלות/התאקלמות?
האמת שבהתחלה לא היה קל. נחתנו פה בנובמבר האחרון, ולהיות רחוק מהמשפחה והחברים דווקא בתקופה הלא יציבה הזו לא הייתה נחמה גדולה, אבל אני חושב שבנגקוק היא אחת מהמקומות היותר נוחים לעבור אליהם לצורכי עבודה יחסית למדינות אחרות.
בנגקוק מאוד מעודדת תעסוקה ומאוד מעוניינת למשוך אנשים מוכשרים למדינה שלה. הם מבינים שזה מאוד תורם לכלכלה והפיתוח של המדינה. יש להם כל מיני דרכים לעודד אנשים מוכשרים לעבור לתאילנד, כמו למשל אחוז מס נמוך יחסית בתנאים מסוימים, הנפקת רישיון עבודה בצורה קלה ומהירה יחסית וכדומה.
למרות שהמעבר מישראל לתאילנד הוא מעבר חד, יש כאן בית חב"ד מאוד פעיל עם קהילה ישראלית, ומכולת של מאכלים ישראלים שיש בה הכל מהכל כשיש קצת געגוע לטעם של שניצל תירס, במבה או שמפו פינוק.
יש כאן בתי ספר מעולים, הבן שלי כמעט בין שנתיים וכבר התחיל לקשקש קצת בתאית ואנגלית שזה מדהים בעיני. זו באמת עיר מדהימה, יש בו באמת הכל וכמובן שה- cost of living מדהים יחסית לתמורה שמקבלים. יש כאן אוכל מדהים, מרכזי קניות עצומים, תרבות עשירה וכל מה שיש בארץ ויותר.
רק לפני שבוע חזרנו מחופשה בקו-סאמוי, ומבחינת חופשות כל האיים המדהימים בעולם נמצאם במרחק של שעה טיסה או אפילו פחות. ההתאקלמות שלי ושל משפחתי הייתה יחסית נוחה ומהירה ולא נתקלנו בקשיים מיוחדים.
איך הקורונה השפיעה על המעבר?
בצורה מפתיעה, משבר הקורונה היה תחת שליטה פה בבנגקוק עוד בתחילת פרוץ המשבר, בצורה מעוררת כבוד. סה"כ בכל המדינה יש 50 מתים מהנגיף, ולא הייתה הדבקה המונית או הרגשה של פאניקה בין המקומיים. האנשים פה נורא צייתנים ושומרים על ההנחיות. כולם מסתובבים עם מסכות, מקפידים על ריחוק חברתי, יש עמדות חיטוי ושמירה על היגיינה בכל מקום ובכללי יש כאן הרגשה של ביטחון.
יאמר לזכותם שהם באמת הצליחו לשמור על המצב תחת שליטה ולכן כבר לפני כמה חודשים הוסרו הרבה מהמגבלות והותר לנו לצאת ולטייל, כמובן שעם הגבלות מסוימות, אבל זה עדיף מכלום.
מה ההבדלים העיקרים בין תרבות העבודה בישראל לבנגקוק?
קודם כל, יש לא מעט ישראלים שעובדים בחברה, היא בינלאומית ועובדים בה אנשים מכל רחבי העולם. התאילנדים מאוד מעריכים את ה"ישראליות" שבנו – איך שאנחנו מנתחים סיטואציות, איזה כלים אנחנו מביאים איתנו לכל סיטואציה, הגישה שאנו נוקטים בה בזמן פתרון בעיות והם נורא מעריכים את העובדה שאנחנו open minded ויצירתיים.
אני חושב שהצד הישראלי שבי פעל לטובתי, יחד עם הרקע שלי בעבודה בחברת טבע שהינה חברה בינלאומית גם כן.
תרבות העבודה בישראל ותאילנד שונה לחלוטין! בתאילנד האנשים נורא עדינים, להבדיל מישראל ששיטת העבודה קצת יותר אגרסיבית ומי לא יודע מה זו "החוצפה" הישראלית שפועלת לטובתו ולפעמים גם לרעתנו גם במקומות עבודה בארץ.
כשהגעתי לכאן הבנתי שאני צריך להוריד קצת את 'רמת הישראליות' שבי ולהתאים את עצמי למקום. לצורך הדוגמה, כאן לא נהוג לדבר עם הידיים או לדבר בקול מתוך התלהבות, לשבת עם רגליים משוכלות עם הכפות רגליים לכיוון חברך לשיח נתפס כאקט לא מכבד ועלול אפילו להעליב אותם, להרים את הקול בזמן השיחה גם לא מקובל וגם לא להיכנס לדבריהם של אחרים, בקיצור – שונה.
אבל התאילנדים הם באמת אנשים נורא מכבדים, עדינים, סבלניים ומקבלים ונורא חשוב להם לארח אותך. למדתי להתאים את עצמי למקום המדהים הזה ואני היום מרגיש בבית, תרבות העבודה כאן נעימה וחברותית.
האם אתה There to stay ?
בהחלט כאן להישאר. אני חושב שבעולם ה compliance אני מפיק פה הרבה דברים שאני זקוק להם על מנת לקדם את הקריירה שלי בשלב הזה. הכלים שאתה מקבל כשאתה חווה תרבות אחרת ותרבות ארגונית אחרת, זה משהו שלא ניתן להשיג אם אתה נשאר באותו מקום וניתן אך ורק ללמוד מהחוויות הללו.
מעבר לכך, העיר באמת מדהימה ואנחנו נהנים פה, אבל מי יודע לאן הקריירה תיקח אותי בעתיד.
טיפ לעורכי דין הצעירים שרואים את עצמם בחו"ל בעתיד?
אם יש משהו שלמדתי בשנה האחרונה, זה לא להתקבע. אם מישהו היה שואל אותי בשנה האחרונה ללימודים אם הייתי מתעסק ב compliance, התשובה שלי הייתה "ברור שלא", ושהכי נכון ללכת במסלול עריכת הדין הקלאסית.
אם משהו היה שואל אותי לגבי תאילנד, בכלל הייתי צוחק על השאלה. אני מרגיש שהקרירה שלי לקחה כמה פניות חדות לאורך הדרך, מה שהוביל אותי למקום הטוב שאני נמצא בו עכשיו ואני נהנה מכל רגע.
לא להתקבע, זו ההמלצה שלי לעורכי דין צעירים ועתידיים ולהיות פתוח לחוות תרבות ארגונית אחרת ותרבות אחרת בכלל, זה יכול אך ורק לתרום לפיתוח הקריירה.