לקבלת עדכונים מלאו את המייל שלכם:

    סגור
    סטודנטים למשפטים

    חופש הפרט – על יתרונות ההתמחות במגזר הפרטי

    הילל ברג
    03.12.2017 זמן קריאה: 6 דקות

    כידוע סטודנטים רבים מתלבטים האם להתמחות במגזר הציבורי או הפרטי, דבר הגורם ללא מעט התחבטויות בקרב המועמדים להתמחות ולטרדות בקרב המעסיקים בסקטור הפרטי והציבורי, ואכן מועמדים רבים שמתמיינים למשרדים המובילים בתל אביב, לרוב מתראיינים במקביל למחלקות מובילות במגזר הציבורי. יחד עם זאת, נראה כי רבים בוחרים להתמחות במגזר הפרטי בהסתמך על מגוון שיקולים, כאשר העיקרי בהם נובע מהרצון של "ללכת על בטוח". בלשון אחר, המועמדים מעוניינים בעיקר להתמחות במקום שמבטיח כי סיכוייהם להישאר במקום ההתמחות גבוהים. הנחה זו נכונה ויש לה ביסוס ממשי במציאות, לכן מאמר זה נועד להדגיש את היתרונות הכרוכים בהתמחות במגזר הפרטי לאחר שסקרתי בפוסט הקודם את היתרונות בהתמחות במגזר הציבורי.

     

    אין בכוונתי למנות כיתרון את ההטבות החומריות שמצפות למתמחים במגזר הפרטי, לו הדבר היה כך מאמר זה היה מאבד מחשיבותו. לעניות דעתי ההטבות והצ'ופרים שניתנים למתמחים נועדו לאותת למועמדים כי סל ההטבות בפירמה עשיר ומגוון יותר מהפירמה השנייה, על אף שייתכן והמועמד יגלה בסופו של דבר שהמשרד שמציע מגוון רחב של פינוקים צפוי לנפוש באילת ולא בברצלונה ובנוסף ימצא שהתקציב לפינוקים הצטמצם משמעותית ב-30 למרץ. לעומת זאת, משיחות שערכתי עם מועמדים להתמחות ומניסיון אישי, שותפים במגזר הפרטי מגלים הבנה וסימפטיה כלפי מועמדים שהעדיפו להתמחות במגזר הציבורי ואף מוכנים "להמתין להם בסיבוב" לאחר תום ההתמחות. הבנה זו לא נוגעת למועמדים שהעדיפו להתמחות בקומות העליונות בעזריאלי על פני משרד שנמצא מספר קומות מתחת. ואולם, יש להתייחס בכובד ראש למספר נקודות, על מנת לבחון את היתרונות בהתמחות במגזר הפרטי, בעיקר אם מדובר בכזו המתבצעת במשרד גדול שאינו 'צעיר ודינאמי'.

     

    אופק לאחר ההתמחות – סיכויי ההישארות לאחר ההתמחות במשרד גדול לעיתים עולים על 40%, מדיניות שנובעת מתוך תפיסה שיש להשאיר בכל מחיר מתמחה טוב ומתוך מציאות שכיחה בה עורכי דין צעירים עוזבים את מקום עבודתם, כך שיש צורך מידי בידיים עובדות ופרופיל זמין לתיוגים בפייסבוק. לעומת זאת, הסיכויים להישאר במגזר הציבורי קלושים בשל מחסור בתקנים (תמיד אפשר אך לא רצוי לבנות על חופשת לידה של אחת העובדות) ואילו הסיכויים להיקלט לטווח הארוך אפסיים, שכן יש להתמודד על משרה קבועה באמצעות מיון למכרז.

     

    ניסיון משפטי מקיף יותר – חלק גדול מהעבודה במגזר הציבורי אורך זמן רב ובנוי על הליכים ארוכי טווח שלעיתים אורכים שנים, בשל גורמים שאינם תלויים בכם. נתון זה יכול להתייחס לתיק שמתנהל בבית משפט, להליך חקיקה או לרפורמה במדיניות של גוף ציבורי. כתוצאה מכך, בהיותכם מתמחים אתם נחשפים לעיתים לתמונה חלקית ולא שותפים למהלך המלא. על כן, הניסיון שאתם צפויים להתהדר בו בראיונות עבודה הוא חלקי ולעיתים תחשפו לסיום ההליך באמצעות חשיפה לכלי התקשורת. מנגד, המגזר הפרטי אפקטיבי בהרבה וביכולתם להפיק תועלת רבה משנת התמחות, שכן היקף החשיפה שלכם למגוון עסקאות מסחריות וסוגיות משפטיות גדול בהרבה. במילים אחרות, ייתכן ובמגזר הציבורי היקף האחריות שלכם גדול ומשמעותי ואף  תהיו מעורבים בסוגיות בוערות אך בפועל הניסיון המשפטי שלכם לא ישתווה ברמה ובהיקף לזו של מתמחה במשרד גדול.

     

    במגזר הציבורי תצברו ידע מעניין, אך לא תמיד שימושי – ללא ספק המגזר הציבורי הוא מעניין ומרתק, העבודה נוגעת לשאלות שיש להן השפעה אדירה על החברה ועל המשק. יחד עם זאת, המידע והניסיון שצברתם לא רלוונטי תמיד לשוק הפרטי מאחר ודברים שכתבתם לעיתים שימשו את המשרד לצרכים פנימיים בלבד ואף ייתכן והועברו לגוף אחר במגזר הציבורי מבלי שלדבר יהיה השפעה של ממש על גורמים במגזר הפרטי. עוד, סביר וייתכן שתעסקו רבות בגיבוש מדיניות של המשרד אך לעולם לא תיחשפו לאופן בו הדברים מתבצעים בפועל וכיצד הדברים אכן מתרחשים בשטח. לעולם לא תדעו מה ההשלכות בפועל של חקיקה על תאגידים ונושאי משרה, כיוון שמעולם לא השתתפתם בדירקטוריון (בלעז כתבתם פרוטוקול). יתירה מכך, למזלכם מעולם לא ראיתם איך "הסכם" או "תשקיף" נראה ולשמחתכם כיצד כותבים מסמך דומה. 

     

    בהקשר לאמור לעיל, לפני שנתיים השתתפתי בפאנל התמחויות באוניברסיטה העברית בנושא התמחות בשוק ההון. אחד השותפים הבכירים של אחד משלושת המשרדים הגדולים, הפציר במועמדים להעדיף את המגזר הפרטי מאחר כמדיניות משרדו לא מגייס מועמדים שהתמחו בשירות המדינה בשל הניסיון החלקי שצברו. במקום זאת הוא מעדיף להשאיר מתמחים במשרד ולכל היותר לגייס עורכי דין שצברו ותק של שנים בסקטור הציבורי. יודגש ויובהר כי הוא התייחס בין היתר למועמדים שהתמחו בבית המשפט העליון. אין בכוונתי לבחון האם דבריו אכן מתגמשים בפועל, כפי שאין לי את הכוונה לסקור את איכות המזרונים בבתי מלון באיי סיישל אך להערכתי יש להתייחס להצהרה זו ברצינות ולשקול אותה היטב. אף על פי כן, יש בסיס להצהרה זו, שכן מחלקות רבות מחפשות מועמדים שהתמחו במגוון מחלקות כגון: ניירות ערך, מסחריות בינלאומיות, מיסים והייטק. ברם, מועמד מהמגזר הציבורי לעולם לא יוכל לבוא עם ניסיון דומה ולכן יתקשה להתמודד מול מועמדים אחרים.

     

    לסיום, אדגיש שאין בכוונתי להתייחס לכל מחלקה ומחלקה במגזר הציבורי. כל מחלקה היא שונה מבחינת עיסוק ועניין. אינני צופה שמי שהתמחה בבית הדין השרעי בבאר שבע מצפה שיקבלו אותו במגדלי אלקטרה בזרועות פתוחות עם בקבוק שתיה שנשאר ממסיבת יום הולדת שערכו למתמחה ב-11 בלילה. באותה מידה, אני סבור ומשוכנע שמועמד שהתמחה ברשות ההגבלים העסקיים או בבנק ישראל לא בהכרח יתקשה למצוא משרה במגזר הפרטי.

     

    חברת קידום אתרים באינטרנט חברת קידום אתרים