ניכר, כי מאז שהראיונות להתמחות נערכות בפרק זמן מוגדר ומתוכנן מראש, נוכח הרפורמה שהחלה בשנת 2013, השיח בקרב המועמדים להתמחות השתנה בצורה דרמטית. אם בעבר מועמדים יכלו להקדיש זמן רב לבחינת המשרד בו הם מתמיינים, לשנות את דעתם בקשר לבחירת מקום ההתמחות ולברר באיזה משרד יוכלו לראות את שמם על הקיר תוך שנה, כיום הדבר נפוץ פחות בשל מרווח הזמן הקצר בין בחירת מקום ההתמחות לתחילת ההתמחות בפועל.
יתירה מכך, נראה כי רבים מהסטודנטים וויתרו מראש על בחינה מעמיקה של מקום ההתמחות לטובת התמקדות בתנאים שמשרדי עורכי הדין מציעים, מתוך הנחה סמויה כי משרד שמבטיח תנאים טובים וודאי נחשב למשרד מוביל וכזה שכדאי להתמחות בו. ייתכן כי צעד זה נובע מהכרה של רבים מהסטודנטים כי אין ביכולתם לבחון את טיב ההתמחות ואת תרומתה לפיתוח הקריירה שלהם ולכן הם מעדיפים לבחון פרמטרים חיצוניים. יוער כי תפיסה זו מועילה במידה רבה למעסיקים שכן ביכולתם להציע למועמדים תנאים מדידים ונוחים להשוואה, גם אם השפעתם על התפתחותם המקצועית של המתמחים היא זניחה.
אם כן, עלינו להידרש לשאלה האם מועמד להתמחות יכול להסתפק בסקירה של דף הפייסבוק של המשרד, לצד שוטטות פיזית במשרדי הפירמה על מנת לסייע להחלטתו היכן להתמחות. להערכתי, על המועמד לבחון פרמטרים נוספים שיסייעו בידיו לפתח קריירה בעולם המשפט.
ראשית, על המועמד לבחון היטב מה הם סיכויי ההישארות במשרד. במידה וסיכויי ההישארות גבוהים, יש בכך להצביע על ההשקעה המקצועית של הפירמה במתמחים מתוך תקווה שביום מן הימים הם יתרמו לפיתוח המשרד. סיכויי הישארות גבוהים עשויים להצביע על חוסנה של הפירמה נוכח הצורך בעובדים חדשים, בייחוד שמשרדים גדולים מגייסים למעלה מ-40 מתמחים בשנה וחלקן משאירות מעל למחציתם (חלק מהמתמחים שלא נשארו אינם מעוניינים מרצונם להמשיך בפירמה ואילו מתמחים אחרים נמצאים כאינם מתאימים). פרמטר זה חשוב מאד ומשרדים רבים נוטים לנופף באחוזי הישארות גבוהים של מתמחים בפורומים שונים, בניסיון לרמוז למועמדים כי בתום ההתמחות סיכוי ההישארות גבוהים במידה ואלו יבחרו להשקיע בתקופת ההתמחות. נתון זה קריטי בשוק רווי ותחרותי בקרב עורכי דין צעירים ולכן מתמחים מעדיפים לבחור משרדים שסיכויי ההישארות בהם גבוהים.
יחד עם זאת, מומלץ מאד לבחון את הנתונים שמשרדי עורכי הדין מפרסמים בזהירות רבה. בחלק מן המקרים עשוי להתברר כי הנתון שגוי, ולעיתים ניתן לבדוק את המספרים בקרב בוגרי המשרד. מעבר לכך, לפני שנתיים היו שמועות בקרב מתמחים כי מגה משרד שהיה מעורב באחד התיקים המתוקשרים ביותר, נוטה להעזיב עורכי דין צעירים שהוסמכו שנה או שנתיים קודם לכן. היו ששיערו כי מדיניות זו הייתה מכוונת מלכתחילה ונועדה להראות למועמדים להתמחות כי המשרד קולט לידיו מתמחים שסיימו את התמחותם במשרד במטרה למשוך מועמדים מצטיינים לרשותה.
שנית, על המועמד להתמחות לבחון לא רק את דירוג המשרד והתנאים אותו הוא מציע למתמחים, אלא בעיקר את המחלקה בה הוא צפוי להתמחות. החלטה זו עשויה להתברר כקריטית בעתיד. על המועמדים לדעת כי בקרב מגה משרדים ישנה נטייה לפתח מחלקות נישה, בייחוד בתחומים שקשורים לדיני עבודה, איכות הסביבה ומסים, במטרה לספק ללקוח סל שירותים רחב ככל שניתן. אולם, לעיתים מחלקות אלו ידועות כמחלקות בינוניות מבחינה מקצועית בהשוואה למשרדים גדולים ולמשרדי בוטיק שהינם מנוסים יותר ונהנים מרמת מומחיות גבוהה יותר. על המועמד לדעת כי התמחות במחלקה חלשה במשרד גדול תפגע ביכולתו להתמיין למשרדים אחרים עם סיום ההתמחות. לפיכך, לעיתים עדיף למועמד להתמחות במשרד בוטיק ולהסתפק בתנאים פחותים מתוך הסתכלות ארוכת טווח.
שלישית, על המועמד לשאוף להבין ככל שניתן את סוג העבודה שצפויה לו בהתמחות. רבים מן המשרדים מנסים לצייר בקרב המתמחים תדמית יוקרתית, תיאור עבודה בסביבה בינלאומי לצד עיסוק בתיקים מתוקשרים ומורכבים. רושם זה לרוב מוטעה, המתמחה נדרש לא פעם לעשות עבודה שחורה במשך תקופה ארוכה, דבר שלעיתים עשוי להתיש אותו ולגרום לו לעזוב את המקצוע. באחד השנים, מתמחים במחלקת ליטיגציה במשרד ענק נדרשו לעבור במשך שבועות על עשרות אלפי מסמכים במטרה להשחיר פרטים חסויים במסגרת בקשה לחשיפת מסמכים בסכסוך משפטי מתוקשר. במחלקות מסחריות המתמחה נדרש לעיתים קרובות לתרגם עשרות מסמכים מאנגלית לעברית במשך שבועות במסגרת הכנות לעסקה גדולה ולאחר מכן לחייך למצלמה ולשדר התלהבות ושמחה. יש מקום רב לתהות האם מתמחה לאחר יום מפרך של התמחות ירווה סיפוק בידיעה שמקום החניה שמור לו למחרת בבוקר. המתמחים נדרשים לגלות הבנה והפנמה כי הם יידרשו לבצע עבודה טכנית במסגרת תקופת ההתמחות לצד עורכי דין זוטרים אך בידיהם היכולת לבחור במקום התמחות שיספק להם בעיקר ניסיון משמעותי ומועיל אף אם יידרשו לעיתים לחזור הביתה בתחבורה ציבורית (בשעות שהקווים עדיין פעילים).
לסיום, יודגש כי המשרדים שמספקים את סביבת העבודה הטובה ביותר לצד תנאים מפליגים לרוב נהנים מרמת מקצועיות גבוהה ביחס למשרדים אחרים אך מספרם מועט ולכן על המועמדים לבחון את האופק המקצועי שלהם ביתר זהירות, בידיעה כי בראיון למשרת עורך דין הם יידרשו לתת הסברים מפורטים על טיב עבודתם בהתמחות במקום לספר על חווית הקריוקי בערב הצוות שנערך במשרד הקודם.