בשנים האחרונות אנו עדים למגמה של גיוס עורכי דין צעירים לפירמות רואי חשבון ולתאגידים פיננסיים. מגמה זו הולכת וצוברת תאוצה בשל הכורח של פירמות רואי חשבון ותאגידים פיננסיים להתמודד עם דרישות רגולטוריות מחמירות, ונוכח ההבנה שחלק מעורכי הדין הצעירים עשויים לסייע במהלך לאור הניסיון והכישורים שצברו. יצוין כי בשלב זה מעטים מבין עורכי הדין הצעירים מכירים ביתרונות וחסרונות בעבודה משפטית שמתבצעת מחוץ למשרד עורכי דין. בשלב זה אדגיש שאין בכוונתי להתייחס לצורך המובן מאליו של תאגידים וחברות להעסיק עורך דין על מנת שהאחרון יסייע לניהול השוטף של התאגיד בעבודות משפטיות שאינן מורכבות כגון ניסוח הסכמי העסקה, עריכת חוזים מול ספקים והתמודדות מול תביעות קטנוניות של לקוחות.
לאחרונה, ניתן להבחין שפירמות רואי החשבון בביג 4 נוטות לגייס יותר ויותר עורכי דין על מנת שישתלבו במחלקות המסים, בציפייה שיסייעו בעיקר בכתיבה של חוות דעת ובקשות מקדמיות לרשויות המס. מגמה זו נובעת בין היתר מגידול בהיקף העבודה נוכח חוקי המס המורכבים והחשש מצד נישומים במשק להסתבך עם הרשויות. יצוין כי למרבה הפלא, לחלק מעורכי הדין שגויסו אין ניסיון קודם בתחום המסים, ופירמות רואי החשבון מסתמכות על יכולתם של עורכי הדין לנסח חוות דעת מורכבות שמתייחסות לדיני המס ולפסיקה לאור יכולתם האינהרנטית להתמודד עם סוגיות שמחייבות אבחנה בין עיקר וטפל, ובנוסף להיכרותם עם דיני התאגידים והחוקים הנלווים. לצד זאת, חלק מעורכי הדין פיתחו את רמת האנגלית שלהם במשך הלימודים ובתקופת ההתמחות, דבר שלעצמו מהווה נכס ומקנה למועמדים עדיפות בהליך המיון.
מלבד זאת, מוסדות פיננסיים דוגמת בתי השקעות ובנקים נוטים לגייס עורכי דין שיש להם היכרות עם דיני התאגידים ובייחוד עם הרגולציה של בנק ישראל ורשות ניירות ערך. מגמה זו נובעת בין היתר נוכח הצורך להתמודד על בסיס יום יומי עם מציאות מורכבת, דבר שמצריך מענה מידי ומהמימן. לא ניתן לצפות מסוחרים בחדרי המסחר להתקשר למשרד עורכי דין תל אביבי על מנת לקבל מענה לשאלה שקשורה לעסקה שיש להוציאה לפועל באופן מידי. באותה מידה, אין מקום שסוחרים בחדרי המסחר יפנו לעורך דין שיושב במטה החברה, שכן אין לו הבנה בתחומים שקשורים לרגולציה בדיני ניירות ערך. נוכח זאת, קיימת תלות של ממש ביועצים משפטיים ובעורכי הדין הבקיאים ברגולציה וכאלו שמבינים כיצד להתמודד עם סיכונים רגולטוריים. הנה אם כן, ניכר כי תאגידים פיננסיים בוחרים להעדיף להעסיק צוות של עורכי דין מיומנים בעלות גבוהה יחסית וזאת במקום להזדקק לשירותים שוטפים של משרדי עורכי דין שעשויים להסתכם במיליוני שקלים בשנה. לפיכך, רק במצבים מסובכים תאגידים פיננסיים ירשו לעצמם לפנות לשירותיהם של משרדי עורכי דין וזאת על מנת לקבל מענה מקיף לסוגיות עקרוניות שעולות בקשר לפעילותן העסקית.
לאחר הקדמה קצרה זו, יש מקום לבחון את היתרונות בעבודה בתאגיד פיננסי ומשרד רואי חשבון בדגש על הביג 4. העבודה בפירמות רואי חשבון פחות לחוצה בהשוואה לעבודה במשרדי עורכי דין בתל אביב, למעט בתקופות מסוימות בשנה. העובדים נדרשים לעבוד 8.5 וחצי שעות ביממה וחלקם עשויים לקבל נזיפה במידה והם יעבדו שעות נוספות (העובדים מקבלים תשלום על שעות נוספות). לאחר השעה 17:30 סביר שבקושי תמצאו אנשים בקומה, דבר שאינו מובן מאליו עבור עורכי דין. כמו כן, התוצר של הפירמה מסתכם בחוות דעת, ליווי לקוח בהליך ביקורת בנוסף להגשת פניה מקדמית לרשויות המס. עבודות אלו מחייבות הכנה מרובה, קריאה של הפסיקה והספרות המשפטית לצד הבנה תאגידית. ברם, הלקוח לא מצפה לתוצר מידי, כאשר לעיתים הוא יקבל לרשותו חוות דעת לאחר מספר שבועות ופניה מקדמית תענה על ידי רשויות המס לכל המוקדם חצי שנה לאחר שנשלחה. כל אלה מהווים גורמים שמפחיתים את העומס במחלקות המסים. לצד זאת, חשוב לציין שמחלקות המסים בביג 4 מונות מאות עובדים, כך שישנה חלוקה הוגנת בעבודה, דבר שלא יוצר לחץ יוצא מן הרגיל ביום יום.
נוכח כל הגורמים המפורטים לעיל, האווירה בפירמה נינוחה יותר ופחות לחוצה. מעבר לכך, קוד הלבוש בפירמות רואי חשבון פחות מוקפד ומהודר בהשוואה למשרדי עורכי הדין. כמו כן, המשרדים פחות יוקרתיים ותתקשו למצוא פרטי אומנות וציורים בפירמות רואי החשבון. מלבד זאת, חשוב לזכור שתידרשו להביא קפסולות קפה מהבית.
מבחינת אופק תעסוקתי, השתלבות בפירמת רואי חשבון מקנה לעורכי הדין אפשרות להשתלב בטווח הארוך במקום העבודה. הפירמות מדרגות כל עובד בהתאם לוותק שצבר ולניסיון המקצועי ובהתאם לכך הוא מתוגמל. ככל שחולף הזמן, מעמדו בפירמה מתבסס ועורך הדין יקבל לידיו אחריות לנהל עובדים וצוות, לצד ייצוג חברות באופן כמעט עצמאי. תרבות ארגונית זו עשויה להוות יתרון עבור עורכי דין שמעוניינים לבצע עבודות משפטיות בצורה יסודית ומעמיקה בסביבת עבודה פחות לחוצה. אומנם העבודה פחות מתגלמת מבחינת שכר בהשוואה למשרדי עורכי הדין אך בסופו של דבר שעות העבודה פחות אינטנסיביות וביכולתם לייצג את הלקוחות הגדולים ביותר במשק. מלבד זאת, עורכי דין בתאגידים פיננסיים יכולים להשתלב במטה החברה, לחילופין לאחר מספר שנים לבחור לעבור למחלקה אחרת בתאגיד וליהנות ממקום עבודה שמספק ביטחון תעסוקתי ואפשרויות קידום.
לסיום, במידה ועורכי הדין אינם מעוניינים להמשיך בטווח הארוך בעבודה בתאגיד פיננסי או בביג 4, סביר להניח שיוכלו לעשות שימוש מושכל בניסיון ובכישורים שרכשתם בתקופת העבודה. דבר זה חשוב, שכן בפירמות רואי החשבון ובתאגידים הפיננסיים עורכי הדין זוכים להכיר מקרוב את העולם העסקי ויכולים להבין כיצד הוא פועל בישראל ובחו"ל. ניסיון זה שווה הרבה וחברות רבות מעוניינות לגייס עורכי דין שעבדו בפירמות רואי החשבון ובתאגידים פיננסיים לשלל תפקידים שמחייבים הבנה עסקית לצד ידע משפטי מעמיק. לחלופין, עורכי הדין יהיו עדיין אטרקטיביים במשרדי עורכי הדין בתחום המסים.
כותב המאמר הינו עורך דין העוסק בתחום המיסוי באחת מפירמות רואי החשבון הגדולות (ביג 4).