בואו נודה על האמת, הליך בחירת מקום ההתמחות במשפטים זה לא תמיד הדבר הכי כיפי שיש. כבר בתחילת שנה ג' ללימודים הופך נושא ההתמחויות לנושא השיחה העיקרי בכל רגע פנוי, ורוב השיחות האלה מאופיינות בהמון לחץ, אי וודאות ובעיקר – חרושת שמועות בלתי נגמרת.
אז בואו נתחיל מהסוף – כן, כולכם תמצאו התמחות במשפטים. זאת, מהסיבה הפשוטה שאיכשהו נוצר איזון בין כמות המועמדים הזקוקים להתמחות לבין אלפי משרדי עורכי הדין שרוצים להעסיק אותם. איך זה קורה? זה די הגיוני, חבורה של גברים ונשים משכילים ומשכילות עם רצון להוכיח את עצמם שמוכנים לעבוד עבור שכר מינימום – זו מציאה, מי לא ירצה לקחת אתכם לעבודה?!
אחרי שהורדנו את מפלס החרדה, כל שנותר לעשות הוא לדאוג שנקבל את ההתמחות הטובה ביותר שהכי תתאים לנו (בהזדמנות אחרת נדבר על איך למצוא את ההתמחות הטובה ביותר עבורך). איך עושים את זה? נחלק את התשובה לשני שלבים – לפני הריאיון (ממש כאן למטה) ובזמן הריאיון (בפוסט הבא – הישארו מעודכנות…).
לפני הריאיון
באחד הפאנלים לקראת שבוע הראיונות במוסד בו למדתי, עלו מספר שותפים ממשרדים מובילים במשק. אחד מהם אמר משפט שזכור לי עד היום ואותו אני מיישם מאז בכל אתגר שאני עומד בפניו: "אין כזה דבר טוב או לא טוב, יש כזה דבר מוכן או לא מוכן".
חשוב לזכור, ראיון להתמחות, כמו כל ראיון עבודה, הוא בסה"כ עניין של מוכנות, ולא, לא על החומר המשפטי. אין ספק שצריך לרענן את הידיעה המשפטית, אבל לא משנה כמה פעמים תקראו את הצ'קליסט בחוזים, אם לא תשלטו במה אתם רוצים להגיד, איך אתם רוצים להגיד את זה ומה השאלות שיכולים לשאול אתכם מנגד, הסיכוי שהריאיון ילך חלק שואף לאפס (גם אם קראתם את כל הספרים של אהרן ברק שיש לספריה הקרובה למקום מגוריכם להציע).
אז איך נהיה מוכנים?
שלטו בקורות החיים שלכם ובמסמכים שצרפתם: עליכם להכיר את קורות החיים שלכם בעל פה. להבין ולדעת מהן נקודות החוזק והחולשה שלכם. למדו היכן ייתכן וישאלו שאלות פחות נוחות והכינו לשאלות אלו תשובה מוכנה מראש. למשל, שאלה לגבי גיליון ציונים פחות מרשים. כמובן שצריך להיות כנים, אבל באופן שיוצר אווירה יותר חיובית סביב השאלה. תשובה אפשרית תהיה: "כן, אין ספק שהגעתי משירות צבאי ארוך ומשמעותי בו לא הייתה לי הזדמנות לשמר את יכולות הלמידה שלי. עם זאת, לא ויתרתי וניתן לראות גרף שיפור בציונים שלי לאורך השנים". לחלופין, נשאלתם על היעדר ניסיון תעסוקתי או פעילות חברתית. ניתן להשיב על כך מהכיוון ההפוך: "בחרתי להשקיע את כל זמני בלימודים. הרגשתי צורך לפתח את הביטחון שלי בפן האקדמי ורק אז להתקדם לשילוב אתגרים נוספים". כך למעשה לוקחים שאלה שלילית ונותנים לה טוויסט חיובי, מבלי לאבד מהאותנטיות שלכם.
3 דברים שחייבים להיאמר: מבין כל הדברים שהייתם רוצים להגיד בריאיון, בחרו 3 דברים שמבחינתכם מבטאים את התכונות הטובות ביותר שלכם, ולא משנה איך מתנהל הריאיון – אתם לא יוצאים מבלי להגיד אותם.
תראו, ריאיון זה דבר מלחיץ. הרבה פעמים בלהט הרגע, שוכחים את הדברים הבסיסיים ביותר, שוכחים מה רצינו להגיד ואפילו שאלות פשוטות כמו 'איפה למדת?' נהיות מורכבות. לכן, כדי לייצר עוגן וביטחון בכניסה לכל ראיון עליכם לקבוע 3 נקודות מקורות החיים שלכן שאתם יודעים לדקלם מתוך שינה. כך, ברגע האמת, תדעו שלא משנה באילו תנאים התנהל הריאיון – אתם יודעים שהבאתם לידי ביטוי את עצמכם דרך אותן 3 נקודות. בנוסף, חשוב לזכור שהמשרדים מראיינים מאות מועמדים ביום, תשימו לב שהנקודות האלה הם גם נקודות ייחודיות לכם שיעזרו למראיינים לזכור אתכם.
הכירו את המשרד: עוד קלישאה מבית היוצר של מרכזי הקריירה במוסדות הלימוד שלפעמים נשמעת כמו משהו מאיים, אך למעשה מדובר באקט די פשוט. היכנסו לאתר של המשרד, משם לדף של המחלקה שבה אתם מתעניינים ותקראו במה הם עוסקים. זהו. אף אחד לא מצפה מכם לנתח פסקי דין שהמראיין כתב או לדעת באיזה טור רכילות הופיע השותף המנהל במשרד. מיותר לציין כי קריאה קצרה כזו נותנת תחושה של רצינות ואמינות באשר למידת ההתעניינות שלכם במשרד.
הכירו את האדם: אם אתם ממש רוצים לבוא מוכנים, ניתן להתקשר למשרד כשבוע לפני הריאיון ולשאול אצל מי אתם מתראיינים. לא צריך לעשות מעקב דרך הרשתות החברתיות, אבל מקריאה קצרה על המראיין תוכלו לדעת עליו המון פרטים שתוכלו לשלב "בטעות" בשיחה באופן שיגדיל את הסיכוי לנושאי שיחה משותפים. אם למשל מצאתם פרסום של המשרד כי המראיין שלכם מעורב בכל הקשור לזכויות בעלי חיים, נסו לשלב בשיחה את החיבה המשותפת שלכם. כפי שגם אמחיש בהמשך, המראיין בסוף הוא בן אנוש ונושאי שיחה משותפים לעולם ישפרו את השיחה.
הכינו סוגיות משפטיות: אחד מהנושאים המלחיצים ביותר לסטודנטים למשפטים, כי וואלה לך תסביר להם שקיבלת ציון גבוה נטו מלשנן צ'קליסט, והדבר היחיד שאתה זוכר זה את פסק הדין ההוא מחוקתי, ובעצם עד היום לא הבנת מה קשור בנק המזרחי ופסקת ההגבלה.
אגלה לכם משהו? המשרדים מניחים שאתם מגיעים עם אפס ידע. כן כן, אפס ידע. מה הם כן מצפים? שתראו הבנה משפטית. הבנה לא מראים דרך שינון פסקי דין וסעיפים אלא דרך הסבר ותיאור הסוגיה בצורה תמציתית, פשוטה ומדויקת, תוך מתן משקל לזווית האישית שלכם. אז תחשבו על נושאים שבאמת עניינו אתכן בתואר, בלי לחשוש כי הנושא לא קשור למחלקה בה אני מתראיין או אם זה נושא תיאורטי ולא פרקטי. אתם נשמעים הכי טוב כשאתם מספרים משהו שבאמת כיף לכם לדבר עליו. אם בא לכם לדבר על השפעות מסע הצלבנים על שיטת המשפט בארץ ישראל, תדברו על זה, רק תעשו את זה באהבה מתוך עניין אמתי ורצון לשתף את האחר בסוגיה.
בחלק השני של הפוסט, שיפורסם בהמשך, אגע בשלב השני בהכנה לראיונות להתמחות – הריאיון עצמו.