לקבלת עדכונים מלאו את המייל שלכם:

    סגור
    סטודנטים למשפטים

    בשירות המדינה – על יתרונות ההתמחות במגזר הציבורי

    הילל ברג
    21.11.2017 זמן קריאה: 8 דקות

    בשבועות האחרונים אנו עדים לפאנלים שמתקיימים במספר פקולטות למשפטים ברחבי הארץ. בין המוזמנים: שותפים זוטרים, שותפים בכירים ומתמחים רבים (מי שעוקב אחרי זהות נציגי הפירמות וודאי יבחין בנציגות מרשימה של שותפים בכירים וחלקם אף שותפים מייסדים באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטת תל אביב ולא במקרה). חלק מהפאנלים נועדו לאפשר לנציגי המשרדים להדגיש את היתרונות הגלומים בהתמחות במשרד גדול או בוטיק, ולחילופין ניתנת אפשרות לנציגים לשוחח על ייחודיות ההתמחות במשרדם. זאת, במטרה לאפשר למועמדים להכיר במקצת את אופי המשרד באמצעות שיח ישיר ולא דרך קמפיין פייסבוק או הסתמכות על שמועות. במקביל, המגזר הציבורי מעוניין לגייס הון אנושי גבוה ובמידה רבה מתמודד מול המשרדים הגדולים על אותם מועמדים. על כן, לאחרונה החל המגזר הציבורי לארגן כנסים ופאנלים מיוזמתו על מנת להתחרות במשרדים הגדולים בתל אביב. מגמה זו לא מתרחשת במקרה. שעה שהמשרדים הגדולים בת"א מתחרים בינם לבין עצמם, תנאי השכר וההטבות להם זוכים המתמחים רק עולה ואילו המגזר הציבורי הופך לאטרקטיבי פחות בעיני חלק מהמועמדים, בייחוד שהסיכויים להמשיך במגזר הציבורי נמוכים למדי.

    הנה אם כן, ראוי לבחון את היתרונות בהתמחות במשרד הציבורי (גילוי נאות, כותב שורות אלה התמחה בשירות הציבורי):

    ניסיון – העבודה במגזר הציבורי מעניקה למתמחה ניסיון ייחודי, בעיקר בשל העובדה שהמתמחה צד לגוף שמעצב מדיניות ומעוניין לקדם שינויים במרחב הציבורי. דבר זה יכול לבוא לידי ביטוי באמצעות שינוי החקיקה, הגברת אכיפה בתחומים מסוימים והגברת שיתוף פעולה עם משרדים ממשלתיים וגופים פרטיים. נוכח זאת, מתמחה שמעורב באחד מההליכים המנויים לעיל, ייחשף במידה רבה לעבודה מול המשרדים הגדולים בתל אביב. הוא אף יזכה להשתתף בישיבות עם הדרגות הגבוהות ביותר במגזר הציבורי ולעיתים יידרש לערוך מחקר משפטי ולכתוב ניירות עמדה לצורך קידום מדיניות בדברים שקשורים לסוגיות ציבוריות כבדות משקל. סביר להניח שמתמחה מן המניין שעובד במגזר הפרטי בתל אביב לא ימצא את עצמו משתתף דרך קבע בישיבות בכנסת או בעבודה צמודה עם היועץ המשפטי של המשרד, ולכן חווית ההתמחות שלו תהיה שונה בתכלית ומצומצמת מבחינת עניין. יודגש כי היקף האחריות של מתמחה במגזר הציבורי לרוב עולה על זו של מתמחה במשרד פרטי. לעיתים קרובות המתמחה משתתף באופן פעיל בישיבות ואף נדרש לייצג בבית משפט, דבר שהוא נדיר בסקטור הפרטי. יחד עם זאת, מתמחה במגזר הפרטי לעיתים לא מזומן לפגישות עם הלקוחות ואחריותו מצומצמת, דבר הנגזר מחוסר הניסיון שלו. יוער בהערת אגב, שדויטשה בנק בלונדון יידעה את משרדי עורכי הדין הגדולים ביותר בבריטניה שאין בכוונתה לשלם שכ"ט בגין עבודה של מתמחים.

    חווית התמחות – שעות העבודה במגזר הציבורי נוחות מאד בהשוואה למגזר הפרטי. דבר זה יכול להקל במידה רבה על מועמדים שחוששים להישחק בהתמחות במשרד פרטי בתל אביב. לשם השוואה, מתמחה במגזר הציבורי צפוי לעבוד 8.5 שעות עבודה בהשוואה למשרד בתל אביב ששעות העבודה הממוצעות עומדות על 11-12 שעות ביום וזאת מבלי לציין שחלק מהמתמחים עשויים לערוך קבלת שבת כפשוטו בשבת ולא ביום חמישי. עוד, ידוע בקרב רבים שאחוזי העזיבה הגבוהים של מתמחים ועו"ד צעירים בסקטור הפרטי נובעים משחיקה כתוצאה משעות העבודה הרבות והלחץ הבלתי פוסק עמו הם נדרשים להתמודד. לכן, מועמד עשוי לעבור חווית התמחות מעניינת ומאתגרת באופן שסיכוייו לעזוב את המקצוע פוחתים בהשוואה לקולגה במשרד פרטי. יודגש, כי מתמחה במגזר הציבורי עשוי לעבוד ראש בראש מול המשרדים הגדולים בתל אביב ולעיתים לבצע עבודות דומות, ובלשון אחר –  "תנאים של מגזר ציבורי ועבודה של סקטור פרטי".

    העתיד – מועמד שצובר ניסיון לצד הבנה כיצד הרגולטור פועל צפוי להפוך לאטרקטיבי בשוק הפרטי. מספר המתמחים שעובדים ברשות ההגבלים העסקיים, בנק ישראל, רשות ניירות ערך וכו' מצומצם ורבים מהמעסיקים מעוניינים לגייסם בסוף ההתמחות, בין היתר בהסתמך על היכרות שנוצרה במהלך ההתמחות. לעומת זאת, עשרות אם לא מאות מתמחים בתל אביב לעיתים יידרשו לעבוד על עסקאות בעלי מאפיינים דומים, דבר שהופך את הניסיון שצברו למבוקש ונדיר פחות. יש לתהות, מדוע שמשרד מוביל בתל אביב שמשאיר קרוב ל-30 מתמחים בשנה, יהיה מעוניין לגייס עורך דין שסיים התמחות זה עתה במשרד גדול אחר. יתירה מכך, מועמד שסיים התמחות במשרד X ומעוניין לעבור למשרד אחר ייתקל לעיתים קרובות בחשדנות ויידרש להסביר מדוע הוא לא נשאר במשרד בו הוא המתמחה. לעומת זאת, מתמחה במגזר הציבורי לא יידרש לענות לשאלה זו, כיוון שידוע במגזר הציבורי אין מספיק תקנים. כמו כן, סביר להניח שבמהלך ההתמחות הוא יצליח לרקום קשרים עם עורכי דין במגזר הפרטי, דבר שיקנה לו נקודות זכות בסוף ההתמחות.

    לסיום, קשה מאד להתקבל למגזר הציבורי בהמשך הדרך לאחר ההתמחות, בעיקר בשל ממחסור בתקנים והליך קבלה מפרך. על כן, עבור רבים מהמועמדים העבודה במגזר הציבורי הינה הזדמנות יוצאת דופן שלא בטוח תחזור על עצמה. שנית, היא עשויה להשליך על סיכוייו של מועמד לחזור לשירות הציבורי בבוא העת. עוד, היא צפויה להפוך את הקריירה המשפטית שלכם למגוונת ומרתקת יותר. בפוסט הבא, אכתוב על החסרונות בהתמחות במגזר הציבורי.

     

    חברת קידום אתרים באינטרנט חברת קידום אתרים